Julien wandelende tijdbom

Verdachte van moord op Jesse in Hoogerheide langer in voorarrest

Peter de Knegt en Axel Veldhuizen
HOOGERHEIDE


Julien C. is drie jaar geleden door een psycholoog gekenschetst als een 'wandelende tijdbom'. C., die wordt verdacht van de moord van Jesse Dingemans in Hoogerheide, kreeg dat predikaat tijdens de behandeling van een rechtszaak tegen hem.
Psycholoog W. Lander die C. onderzocht, kwam met schokkende conclusies. De 19-jarige C. werd getypeerd als iemand met een zwak normbesef, gebrek aan angst, impulsief gedrag en zelfoverschatting. Bovendien zou zijn antisociale en narcistische karakter er voor zorgen dat hij over 'minder alternatieven beschikt om zijn gedragskeuzen te bepalen'.
Bij Super de Boer in de Bredase wijk Belcrum herinneren ze zich C. nog goed. Hij duwde daar op 17 oktober 2003 een namaakpistool tegen de slaap van een caissière en in de zij van haar collega. ,,Het was verschrikkelijk,'' zegt caissière Natasja. ,,De twee collega's hebben maandenlang begeleiding van Slachtofferhulp gehad,'' aldus Cora.
Het wás ook een vreemde overval. C. had zich uitgedost met een halflange zwarte pruik, een plaksnor en een bril met groen montuur. En voordat hij wegvluchtte, bedankte hij zijn slachtoffers nog beleefd.
Lander kan zich desgevraagd niets meer van het onderzoek van C. herinneren. ,,Ik maak tweehonderd rapportages per jaar, dus dat weet ik echt niet meer."
C. volgde in 2004 het proces na de overval geamuseerd. Grijnzend zat hij op de verdachtenbank. Van spijt was geen sprake. De rechtbank veroordeelde hem tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook moest C. zich verplicht laten behandelen in de forensisch therapeutische kliniek Groot Batelaar in Lunteren. Gisteren bleef onduidelijk of hij daar ook echt is behandeld.
Advocaat H. van Asselt kon gisteren na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris niet meer zeggen dan dat zijn cliënt blijft ontkennen de moord te hebben gepleegd.
De rechter-commissaris verlengde het voorarrest met twee weken.


Peter de Knegt en Axel Veldhuizen
Den Haag


Een fletsblauwe voordeur zonder naamplaatje op een troosteloze galerij op steenworp afstand van het Centraal Station in Den Haag. Beneden is een snookerhal gevestigd en raast het verkeer. Vanuit het raam kijk je op een kinderspeelplaats, aan de voorzijde zit het ministerie van Justitie. Hier kwam de van moord verdachte Julien C., na zijn detentie in Bergen op Zoom een half jaar geleden wonen.
,,Een tengere jongen van Surinaams-Antilliaanse afkomst die weigerde mij een hand te geven . 'Ik heb vieze handen,' zei hij,'' vertelt zijn buurman Roy Sewpal. ,,Toen dacht ik: laat dan maar. Er kwamen ook nooit vrienden bij hem over de vloer.''
Ruim honderd kilometer naar het zuiden waaide Julien zo af en toe in Hoogerheide aan in de villa bij zijn moeder Lilian, stiefvader Gosse en broertje Yuri.
Buren hier spreken van een gezin dat 'op zichzelf leefde'. ,,Af en toe zagen we Julien hier, maar we hadden geen contact met hem,'' zegt een buurman. Vader Gosse is zwaar aangeslagen.
De moeder van Julien, van Surinaamse afkomst, is net als zijn stiefvader een internationaal bekend karatefenomeen. Het echtpaar leidt een karateschool in Bergen op Zoom. De internetsite van de karateschool ging gisteren op zwart. De school is deze week dicht.....
lees meer ››
‹‹ terug naar het overzicht