Bewijs tegen Bouterse rond

Kroongetuige justitie legt explosieve verklaring af

Door Allard Besse en Peter de Knegt
Rotterdam


De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse beschikte over cocaïne op het Caribische eiland Trinidad. Bouterse was persoonlijk betrokken bij de verkoop van bijna 500 kilo daarvan aan kroongetuige P. van L.
Dit blijkt uit een zeer gedetailleerde en belastende verklaring van deze kroongetuige over de smokkel van 474 kilo coke in 1997 van Suriname naar Stellendam, die pas in maart door justitie werd aangedragen. ,,Bouterse heeft tegen mij gezegd: `Ik heb nog 3000 kilo in Trinidad liggen''', aldus de verklaring die onlangs door het CoPa-team (Colombia-Paramaribo) werd opgetekend. Bouterse reisde in juli 1998 nog naar Trinidad. Wegens het ontbreken van een rechtshulpverdrag kon hij niet worden opgepakt. Of hij daar zijn zaken wilde behartigen, is onbekend.
Bij justitie in Den Haag is de onder naam afgelegde getuigenis `met gejuich' ontvangen. Andere belastende verklaringen tegen de ex-legerleider zijn anoniem, en daardoor bijna niet te verifiëren. ,,Het is eigenlijk voor het eerst dat we zo'n gedetailleerde verklaring hebben waaruit blijkt dat Bouterse persoonlijk de cocaïnedeal deed en met Van L. aan tafel zat. Het is explosief materiaal'', aldus een direct bij het Bouterse-proces betrokken bron bij justitie.
Het proces-verbaal, dat zo'n 15 pagina's beslaat, geeft de onderhandelingen weer tussen Bouterse en Van L. over het transport van de 474 kilo coke en de te volgen smokkelroute. Zo vertelt Van L. dat er een tolk aanwezig was tijdens de soepel verlopende onderhandelingen, omdat Bouterse weigerde Nederlands te spreken. De getuige, die in Zwolle een gevangenisstraf van acht jaar uitzit wegens de Stellendamse smokkel, beschrijft ook tot in detail de huizen in Paramaribo en Domburg waar hij tijdens een twee maanden durend verblijf in Suriname met Bouterse onderhandelde. Uitvoerig beschrijft hij het interieur, de kleding die de toenmalige Adviseur van Staat droeg en de auto (een terreinwagen met geblindeerde ramen) waarin hij zich bewoog.
De vele details over andere Surinamers die bij de deal aanwezig waren en over data maken de verklaring voor het OM zeer geloofwaardig, temeer daar de getuigenis onder naam is.
Bouterse en Van L. zouden hebben afgesproken dat de partij eerst per schip naar Nederland zou worden gebracht. Pas als Van L. de smokkelwaar aan de man zou hebben gebracht, zou Bouterse geld krijgen. Een manier van zaken doen die volgens andere getuigenissen gebruikelijk was voor de ex-legerleider.
Met de deal waren tientallen miljoenen guldens gemoeid. De drugs zijn voor de Zuid-Amerikaanse kust door Engelse duikers aan boord gebracht van het jacht El Primero, meldt de kroongetuige.
In ruil voor zijn getuigenis heeft hij ruim 2,5 jaar strafvermindering gekregen en mag hij regelmatig op bezoek bij naaste familieleden. Van L. heeft al direct na zijn arrestatie intensieve contacten onderhouden met leden van het CoPa-team. Uiteindelijk besloot hij met justitie in zee te gaan.
Van L. is tevens verdachte in een drugszaak in Arnhem. Via de medeverdachten in dat proces is hij volgens zijn eigen verklaring in contact gekomen met Bouterse. Het was de eerste keer dat hij drugszaken met Bouterse deed. De ex-legerleider wordt door het Haagse OM, dat al jarenlang jacht op hem maakt, ook nog verdacht van de smokkel (rond 1990) van ruim 1300 kilo cocaïne naar Nederland (vooral Rotterdam) en België en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het proces is inmiddels in Den Haag begonnen. Bouterse's advocaat A. Moszkowicz voert daartegen een procedure. Hij wil dat de rechtszaak in Rotterdam wordt gehouden. Volgens de wet zou de vervolging geschorst moeten worden totdat daarover een beslissing is genomen. De rechtbank in Den Haag negeert die bepaling. Volgens Moszkowicz is er sprake van een nietig proces.
De verklaring van Van L. bevat geen belastende informatie over de twee medeverdachten van Bouterse, die ook in Den Haag terechtstaan.


Moszkowicz wijst aanbod af

Vrees dat nieuwe dagvaarding Bouterse niet bereikt

Door Peter de Knegt
Den Haag


Advocaat mr. A. Moszkowicz gaat niet in op het aanbod van de rechtbank in Den Haag opnieuw te beginnen met het proces tegen zijn cliënt Desi Bouterse.
De rechtbank hoopte met deze zet Moszkowicz alsnog naar de rechtszaal te lokken om zijn cliënt inhoudelijk te verdedigen tegen de beschuldigingen van cocaïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie. De advocaat zou alle ruimte krijgen voor welk verweer dan ook. Moszkowicz heeft de rechtbank per fax geantwoord dat hij het op 22 maart begonnen proces nog steeds onrechtmatig vindt. Hij wil alleen verschijnen als justitie Bouterse opnieuw dagvaardt. De rechtbank wijst deze eis van de hand.
Justitie heeft erg veel moeite gehad de huidige dagvaarding bij Bouterse bezorgd te krijgen. De afgelopen jaren is in justitiële kringen menig topberaad gevoerd over de vraag hoe een wettig geldige dagvaarding op de deurmat van Bouterse in Suriname terecht moest komen. Tot hun grote geluk — en tot groot verdriet van Moszkowicz — liet Bouterse zich een paar maanden geleden in een televisie-interview ontvallen op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en het proces dat hem te wachten stond. De aanklagers zijn als de dood dat een nieuwe dagvaarding Bouterse officieel nooit zal bereiken.
Met Moszkowicz' halsstarrige weigering het Haagse proces te erkennen, proberen hij en zijn cliënt het te devalueren tot een `fopproces', zoals officier van justitie mr. E. Harderwijk het gisteren verwoordde, tijdens een ultrakorte zitting in de strafzaak tegen Bouterse. Volgens de officier probeert het tweetal uit alle macht de schijn te wekken dat het proces weliswaar wordt gevoerd, maar dat het hen niet raakt. Maar dan maken zij toch een misrekening, zo lieten de aanklager en rechtbankpresident mr. B. Punt weten. Het proces gaat volgende week bij verstek verder. .......
lees meer ››
‹‹ terug naar het overzicht