DE WRAAKGEVOELENS VAN PREM RADHAKISHUN

‘JE MOET ALTIJD AFREKENEN’

Acht miljoen kijkers wil hij, maar hij past zich er niet voor aan. Het licht ontvlambare, het ongeremde, het getoeter, het rancuneuze, ze horen bij Prem Radhakishun (43). ,, Als je aan m’n vrouw of kinderen komt dan vermoord ik je hele gezin, je vader, je moeder, je nichtjes, alles. Zo ben ik ook, rancuneus. Het enge aan mij is, dat het me nog lukt ook".

Door Monique de Knegt

(GPD) - ,,Werk is m’n hobby. Ik heb nog nooit een werkweek gehad van minder dan tachtig uur. Even kijken hoor, of ik niet lieg. Ik wil niet liegen." Oprechtheid is zijn grootste deugd. Dus antwoordt hij zijn kinderen dat-ie ook wel eens heeft gedobbeld, marihuana gerookt en een mes getrokken. ,,Weet je, ik ben nu 23 jaar met mijn vrouw en ik heb nog nooit met een andere vrouw gezoend."
Hij wil het eigenlijk niet gezegd hebben maar zijn gedachten hebben woorden gekregen voordat hij het beseft. ,,Mijn extraverte kant heeft ook een zieligheid. Iemand die zijn ziel en zaligheid laat zien aan honderdduizenden krantenlezers…Ik ben een extraverte lul die daarop kickt. Geldingsdrang, dat is het.’’
De florissante kijkcijfers van zijn programma Premtime zijn dan al vijf keer langsgekomen. 223.000 Kijkers in de herhaling op zondag! Hij kan er niet over uit en schenkt nog een rum-cola in. Zijn vrouw en kinderen reageren volstrekt nuchter op zijn wapengekletter. ,,Zij zijn mijn enige klankbord. Vooral mijn kinderen geven mij ongezouten kritiek’’.
Zachtjes en bedachtzaam praat hij als het gesprek over hemzelf gaat en luidruchtig als het de politiek betreft. ,,Ik vergroot mijn mening altijd uit. Dat is duidelijk en het ligt me ook. Ik ben niet de man van de subtiliteit, maar van de overkill. Als je de bal kaatst, krijg je hem driehonderd keer harder terug.’’
Dat sommige mensen hem een schreeuwlelijk vinden, zal hem worst zijn. ,,Zo ben ik, ik ga me niet aanpassen om mensen te behagen.’’ Dus houdt hij staande dat het Sinterklaasfeest een racistische achtergrond heeft en de rol van zwarte pieten doorwerkt op kinderen. ,,Ik ben stronteigenwijs.’’ Wat niet wil zeggen dat hij zijn stellige meningen nooit bijstelt. ,,Mijn kijk op de islam is veranderd. Ik had kennis van een vredelievende islam. Door de afslachting van Theo vanuit een geitenneukende frustratie heb ik ontdekt dat er ook een moordlustige islam is.’’
Hij knijpt zijn ogen stijf dicht en kan de tranen nog net bedwingen. ,,Ik huil nog vaak om Theo als ik achter de computer zit om te schrijven. De moord heeft me niet bang gemaakt, maar ik ben wel alerter, slim en agressiever geworden op mensen waarvan ik het vermoeden heb dat ze me op m’n bek willen slaan.’’

STALKER
Hij wordt regelmatig bedreigd en alleen al tijdens het interview belt er twee keer een stalker. Soms neemt zijn vrouw op of een van de drie kinderen. Prem wil van geen geheim nummer weten. ,,Zoals ik zei, ik ga me niet aanpassen. Ik zou zo’n stalker het liefst op z’n bek slaan. Mijn handen zijn geboeid als advocaat. Ik ben al eens tegengehouden door zware criminelen toen ik iemand er van langs wilde geven." ,,Ik heb één code: als je aan m’n vrouw of kinderen komt dan vermoord ik je hele gezin, je vader, je moeder, je nichtjes, alles. Ik vermink ze. Zo ben ik ook, rancuneus. Het enge aan mij is, dat het me nog lukt ook.’’
Een sympathisant van eerwraak? ,,Eerwraak in de zin dat de eer van de familie geschonden is, is belachelijk, maar het bijbelse oog om oog, dat Amerika laat zien in de buitenlandse politiek en Sharon als antwoord op zelfmoordaanslagen, onderschrijf ik." ,,Als iemand weet dat jouw pijn doen zijn leven kan kosten en dat van zijn geliefden, dan denkt hij wel tweemaal na. Het gevaar is natuurlijk dat de ander hetzelfde bij jou doet en dan wordt het zo’n ouderwetse familievete die honderden jaren voortduurt, maar ach, dan is mijn primaire reactie bevredigd. Daarna komt er wel een Gandhi.’’
Berusting is hem vreemd. ,,Je moet altijd afrekenen.'’ Het liefst nog start hij vandaag een parlementaire enquête tegen voormalig minister Jan Pronk die in zijn ogen Suriname heeft verkwanseld. ,,Pronk weigert zelfs om met mij in debat te gaan. Zijn drank- en hoerengedrag is altijd met de mantel der liefde bedekt geweest terwijl Lubbers is afgemaakt vanwege vaag gedoe van een vrouw. Het zal me niet verbazen als Pronk het rapport over Lubbers heeft gelekt."
Als we dan toch bezig zijn met afrekenen: ,,Alle slaven en horigen hebben recht op smartengeld vanwege hun onderdrukking! Het was power to the monarch, en nu is het power to the people!’’ Zijn stem galmt inmiddels door de huiskamer die eens zo groot is geworden sinds hij het huis van zijn witte buurman erbij heeft gekocht.

KAKKERLAK
Als het over de afrekening van zijn eigen leven gaat, wordt het stil. ,,Als ik het fout doe word ik een kakkerlak. Als ik het goed doe een duif." Hij praat vaak over zwarte of witte mensen. ,,Dat is gewoon een spel om het te benoemen. Ik wil de maatschappij een spiegel voorhouden en daarvoor gebruik ik de kunst van de overdrijving. Uiteindelijk is iedereen een minderheid. Of je nu Fries bent, boer of zwart."
,,Als je de samenleving zo beziet dan denk je multiculti en tegelijkertijd ontzettend in eenheid. Lonsdale jongens in Limburg en Amsterdamse jongens met een Marokkaanse achtergrond lijken op het eerste gezicht totaal verschillend, maar hun overeenkomsten zijn heel groot. Allebei zijn ze laag opgeleid, hebben ze enorme frustraties en leven ze aan de zelfkant van de samenleving."
,,De politiek creëert een onderklasse zodat een elite haar gang kan gaan. Welke elite? Die van het CDA, de PvdA en de VVD natuurlijk. Het CDA is vlees noch vis en de PvdA is een regentenpartij. Wat doet de PvdA nog om de onderklasse te verheffen? Rob Oudkerk maakte misbruik van een kwetsbare vrouw. Als je socialist bent geef je die vrouw 25 euro en trek je jezelf af!’’
Prem stemt SP, maar tot voor kort kon het liberalisme hem ook bekoren. ,,Ik bewonderde Nederland omdat het er over ideologie ging, maar nu gaat het over kleur en etniciteit. Mensen laten zich ophitsen door van die half extremisten als Wilders en Hirsi Ali. Alsof moslimconservatisme meteen extremisme is. De politiek in Nederland is armoe, verder is het een mooi, warm, af en toe verward land."
,,Op straat ontmoet ik zoveel hartelijkheid van witte en zwarte mensen. Iedereen praat met mij omdat ik niemand minacht. Ik heb niets anders dan mijn integriteit. Door mijn Surinaamse achtergrond en mijn werk als advocaat heb ik minder vooroordelen dan wie ook. Als advocaat kom ik in contact met de onder- en bovenwereld en ik ben opgegroeid tussen negers, Hindoes, blanken, mulatten."

SAAMHORIGHEID
,,Ik oordeel niet naar uiterlijkheden, ik kijk naar de mens. Heel veel jongeren in Nederland doen dat ook, omdat ze ook multiculti zijn opgegroeid. Over twintig jaar is het gedoe over integratie in Nederland afgelopen. Ik ontmoet hier nu al vaak meer samenhorigheidsgevoel dan in Suriname.’’ Hij voelt zich thuis in Nederland. Alleen de politiek en het gebrek aan dankbaarheid, ,,een probleem van veel witten,’’ storen hem mateloos. ,,Waar was Nederland toen Lubbers het moeilijk had? Waar is onze dankbaarheid jegens hem? Ik was het vaak niet eens met de man, maar hij heeft Nederland in meerdere kabinetten wel op de rails gezet. Ik vind het gebrek aan dankbaarheid in Nederland verschrikkelijk."
,,Wij zijn een volk van azijnpissers die alleen maar op elkaar willen kankeren. Complimenten krijg je alleen als je dood bent. Duisenberg, Ruding, dat zijn toch mensen die waardering verdienen? Of neem Koeman als coach. Hij heeft toch mooie dingen gedaan bij Ajax maar er is niemand die zegt: dank je wel. Toen prins Claus stierf was er niet eens een nationale rouwdag! Ik ben een republikein, maar ik heb m’n kantoor toen uit respect gesloten."

Hij groeide op met het radiostation van zijn ouders in Paramaribo. Toen Bouterse het radiostation op 8 december in vlammen liet opgaan, vluchtte hij naar Nederland. Hij ging rechten studeren en werd advocaat voor de machtelozen. Optredens bij Barend en Van Dorp maakte hem bekend bij het grote publiek. ,,Als bekende Nederlander kwam ik plotseling in programma’s waar ik altijd op kickte: in Nova, Buitenhof, bij Jeroen Pauw, Ruud de Wild. Alles is me overkomen. Het leven legt me steeds een keuze voor.’’
Toen de NPS hem vervolgens vroeg een programma te gaan presenteren, moest hij kiezen tussen een tamelijk anoniem bestaan als advocaat en dat van een televisiepersoonlijkheid. ,,Ik ben een betere advocaat dan presentator’’, bekent hij. Toch koos hij ervoor zijn bloeiende advocatenkantoor terug te brengen van vijf medewerkers naar een eenmanszaak en een ton per jaar in te leveren.

MACHINE
,,Ik was een liefhebber van de advocatuur maar mijn kantoor was meer een machine geworden. Nu ben ik weer een liefhebber. Ik heb vier zaken per maand, heel mooi. Ik zal nooit ophouden met de advocatuur. Vandaag ben ik de hele dag in de rechtbank van Rotterdam geweest. Er was een hele goede officier van justitie. Hij kan zo goed ondervragen, daar ben ik gewoon jaloers op."
Hij glundert, aarzelt en zegt dan: ,,Mijn geheime ambitie is om rechter te worden. Ik heb mateloze bewondering voor rechters. Het zijn de slimste mensen op de aardbodem. Misschien ben ik wel een machtswellusteling. Een goede rechter is een introvert persoon en een mediapersoon juist extravert."
,,Ik kick erop om in de rechtbank te schitteren, m’n stem te horen op de radio en m’n smoel te zien op televisie. Ik ben ijdel en erg tevreden met mezelf. Het mooie van mijn werk voor de media is dat ik het maatschappelijke debat kan beïnvloeden. Ik weet zeker dat van de 16 miljoen Nederlanders, zeker 8 miljoen Premtime willen zien."
,,In Premtime probeer ik mijn mening niet te geven, maar laat ik zien wat ons verbaasd, irriteert en bezighoudt. Het wordt uitgezonden op Nederland 3 en daar kijkt een grote groep Nederlanders nooit naar. Ik zou graag een keer met Sylvana Simons willen ruilen: zij op 3 met de tv-makelaar en ik op RTL. Dan zul je eens meemaken hoeveel mensen er kijken."
Hij schakelt de televisie aan van het formaat huisbioscoop en zoekt op teletekst nogmaals de kijkcijfers op. ,,Zie je, 223.000 in de herhaling. Tel daar de 310.000 bij op van dinsdagavond en dan zit je toch op meer dan een half miljoen kijkers."

PREM RADHAKISHUN
Geboren in Suriname in 1962, in 1982 gevlucht naar Nederland, getrouwd en vader van drie kinderen.
Opleiding: VWO in Paramaribo. Rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Werk: Presentator van Premtime, advocaat, columnist voor Het Parool en BNR Nieuwsradio. Hij begon zijn loopbaan bij het radiostation van zijn ouders in Paramaribo en was vanaf eind 1983 tot eind 1984 medewerker van radiopiraat Kankantrie in Amsterdam en vanaf 1985 medewerker van Migranten Televisie Amsterdam.

22 MRT 05 GPD, Monique de Knegt
‹‹ terug naar het overzicht