DE OORLOG VAN MARTIN ROS

`OUDER WORDEN IS VRESELIJK'

Na 21 jaar maakt hij vandaag (zaterdag) voor het laatst de stand op van de literatuur in Nederland. De TROS vindt het welletjes. De omroep noemt Martin Ros onnavolgbaar maar soms ook niet meer te volgen. In zijn zomerhuis spuwt de ontslagen recensent en schrijver zijn gal, bewierookt hij de vrouw en waarschuwt hij voor 'het islamitisch gevaar'. Zijn grote angst om kinds te worden, lijkt dichetrbij.

Door Monique de Knegt

(gpd) _ En of hij een interview wil. Dan zal hij de TROS een poepje laten ruiken. Wat denken ze wel? 21 Jaar lang maakte hij de stand op van de literatuur in Nederland. ,,En dan word ik op een warme julidag door twee mannen uitgenodigd voor een gesprek. Zij eten op een terras zes uitsmijters en ik krijg te horen dat ik kan verdwijnen.''
Het interview vindt plaats in zijn zomerhuis, ver weg van `de Gestapo'. Degelijk, ruim, stenen huis met een cabrio voor de deur. ,,Eigenlijk ben ik de hele week hier. De rust, het dorp, dit is mijn thuis.''
De temperatuur is er zomers, het ruikt er muf en overal zijn boeken; verpakt in grote plastic Albert Heijn tassen en opgestapeld tot wankele pilaren met bovenop doosjes medicijnen met de drukstrips eruit. De fauteuils in de woonkamer zijn amper nog bereikbaar.
,,Alleen al in november krijg ik dertig tot vijftig boeken per week toegestuurd, waarvan ik er drie in de uitzending bespreek. In de schuur liggen er twintigduizend, in mijn huis in Hilversum en bij mijn uitgeverij ook tienduizenden. Na mijn dood komt er een Martin Ros bibliotheek. Dat heb ik al geregeld met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.''

- Zal het er druk worden?
,,Het zal storm lopen. Ik heb boeken die je nergens meer kunt krijgen."

- De belangstelling voor boeken is toch tanende?
,,We leven in een verwilderd land mevrouw. Jongeren stappen over een boek heen. Ik bezoek overal in het land boekenmarkten, maar kom nooit jongeren tegen. Hooguit een verdwaalde studente op zoek naar een zak patat. Jongeren lezen geen boeken meer. Er is geen zucht naar avontuur. Dat zien ze al op televisie. Vader en moeder zien ze op de bank neuken. En lezen kost moeite. Jongeren hebben het geduld niet meer.
Op televisie komt geen boek meer voor. De Nederlandse televisie is erbarmelijk. Kent u dat kinderachtige spelletje van die mevrouw met dat houten been? Dat is toch van een vreselijke domheid? En die lachende dikkop elke avond. Hoe heet-ie nou?
Of die man met dat lange haar van dat VARA-programma. Goede journalist hoor, maar waar hij op televisie mee bezig is... Alles moet in twee minuten verteld. De Derde Wereldoorlog komt eraan. Daar heb ik ook een boek over behandeld, maar niemand die het leest."

- Eurabië, het boek waarmee u ook zwaaide bij Pauw en Witteman.
,,Precies!"

Met passie vertelt Ros dat we in een tijdperk leven waarin een machtverschuiving gaande is. Volgens hem hebben Rusland en China het binnenkort voor het zeggen. Zij zullen een pact sluiten met islamitische landen die ook opkomen voor de armen. Samen zullen ze in de ogen van Ros de Westerse heerschappij verpletteren. ,,U weet toch dat Arabische leiders samenkomen op geheime plekken? En waar praten zij over? Hoe ze bij jou een stuk van je kut kunnen afhalen. Zij zijn bezig onze cultuur te vernietigen. Laat jezelf nou eens overtuigen! Lees niet die linkse rotbladen. Het gevaar komt dit keer niet van links, maar van rechts! Het christendom en het communisme zijn weg. We hebben geen ideologie meer, terwijl drievijfde van de wereld arm is. De islam springt in dat gat.''
,,Ik kijk zorgelijk naar Nederland. We hebben al twee miljoen islamieten in dit land (in werkelijkheid 850.000, red.) en over twintig jaar zijn het er vier miljoen. Ze zitten in besturen en overal. Ze willen over u regeren!"

- Nou…
,,U bent beneveld! U leest de verkeerde kranten! Vrij Nederland zeker? Alle islamieten zijn radicaal. Ze zijn allemaal tegen u. Kent u de Koran niet?"

- Nauwelijks. Maar in het Oude Testament staan ook vreselijke dingen.
,,Daar gelooft toch niemand meer in! Een islamiet kan nooit worden bekeerd, dan mag hij worden gedood." ,,Ik ben niet anti-allochtoon. Ik woon in Hilversum in een oude wijk tussen de Turken. Ik heb de hoogste sympathie voor deze mensen. Ze gaan 's ochtends in een keurig gestreken overhemd weg, werken hard en de kinderen liggen onder aan de trap van mijn portiek: meneer Ros, meneer Ros, heeft u nog een boek?"

- Turken zijn ook islamieten
,,Turken doen niet mee aan de islamitische hausse. Ze zijn de beste bondgenoten die je kunt hebben en ze kunnen nog voetballen ook."

Jongste uit een Rooms arbeidersgezin van negen kinderen. Zijn vader was wever en verdiende zestien gulden in de week. ,,Ik was misdienaar en zat met gestopte kousen tussen de rijke stinkers op het gymnasium. Ik heb mijn plek door kennis verworven. Haalde tienen op mijn eindexamen.'' ,,Hier, Rumeiland van Vestdijk. Dat boek draag ik altijd bij me als bewijs hoe ik ben opgegroeid; vader scheurde het in stukken. Elk boek was verdoemd thuis. Ik stond met mijn neus tegen de etalageruit gedrukt, verlangend naar boeken.''
,,Toen ben ik gaan wielrennen. Machtige sport. Ik heb er zes boeken over geschreven. Ik ben völkisch, uit het volk, en intellectueel. Tussen mijn twintigste en dertigste jaar zat ik altijd achter de vrouwen aan. Ik was verzot op vrouwen en de wereld waarin ze leven. Ze leven met de natuur: ongesteldheid, kinderen baren en opvoeden. De man zit maar te kijken en haalt dat ding uit z'n broek.''
,,De hele bouw van een vrouw is toch veel mooier dan die van een man! Die rare penis. De vrouw is het hoogste wezen, ze bewaakt de vrede. Ken jij een oorlog die door een vrouw is begonnen? Op een gegeven moment houdt het op met de geilheid. Toen heb ik het avontuur in boeken gezocht.'' ,,Ik ben geboren om niet te trouwen, maar als ik nog eens zou trouwen dan is het met Agnes Kant van de SP. Wat een vrouw! Die zou minister moeten zijn. De SP is ook de enige goede partij.''
,,De PvdA heeft het onderwijs kapot gemaakt. Het is een partij van gelijkheid en gelijkheid is nivellering. Het is een partij geworden van de middenklasse, een schuldige partij. Berg die partij op! Sodemieter op!"

Ros verhaalt over de Russische burgeroorlog ('die oorlog heeft zes miljoen doden gekost. Vraag het op straat; dit weet niemand!') en over veldslagen van Napoleon. ,,Daar denk ik vaak aan, aan de slachtoffers van de geschiedenis.'' Zijn hoofd is een historisch archief waar hij moeiteloos uit put. Hij wordt ook vergeetachtig. ,,Mijn levensgezellin herinnert me aan dingen die ik vergeet. Vooral namen vallen me lastig. Wij zijn sinds 1964 samen en zijn vergroeid met elkaar. 's Avonds zitten we hier samen in de huiskamer. Zij kijkt televisie en ik lees.''
Hij opent een plastic tas en haalt boeken tevoorschijn. ,, Kijk deze boeken heb ik allemaal geschreven''

COHERENT - U springt van de hak op de tak. Zou de TROS dat bedoelen toen de omroep zei dat u niet meer 'coherent' was? ,,Dat zeiden ze hè? Wat een eufemisme. Ik spring vaak van de hak op de tak, maar ben heel coherent. Ik heb er nog nooit klachten over gehad. Ik krijg enkel lof van luisteraars, vrouwen van veertig tot zeventig jaar. Hun mannen zijn de deur uit, ze neuken met vrouwen waarvan de tieten nog stevig zijn. Die in de steek gelaten vrouwen komen op mij af. Ik neem het enorm op voor de vrouwen van Nederland."

- Vooral vrouwen die niet werken
,,Ik ben een ouderwetse man. Ik vind dat vrouwen bij hun kindjes moeten blijven. Die hebben dat nodig. Mannen? Die zitten op hun werk, die kunnen dat niet, ja homo's."
,,Ik niet coherent, dat is een leugen. Ik zal nooit meer naar de TROS luisteren. Ze hebben mij schandelijk behandeld, maar ik maak mijn contract af. Ik praat er in de uitzending met geen woord over. Ik wil het programma onberispelijk houden. Ik heb oorlog met de TROS en niet met die twee mensen die mij interviewen."

- Niettemin bent u akkoord gegaan met een schikking van 15.000 euro. Na de rechtzitting toonde u zich heel tevreden.
,,Ik wilde niet verder procederen. Aanvankelijk boden ze 5000 euro en nu kreeg ik 15.000, terwijl mijn advocaat had uitgezocht dat ik hooguit 20.000 euro zou kunnen krijgen. Ik wilde er vanaf. Ik heb ook een levensgezellin die er vanaf wilde."
,,Hoe die rechter tegen mij tekeer ging! Ze was van een vrijzinnige, democratisch partij uit de jaren dertig. Die kon niet hebben dat ik het als dwerg opnam tegen de TROS.

- Presentator Peter de Bie omhelsde u na de rechtzitting en heeft daarna uw advocaat aangeklaagd omdat deze u onder druk zou hebben gezet.
,,Die man spreekt met twee tongen. Hij heeft gezegd dat ik de beste ben die de TROS ooit heeft gehad. Maar nu probeert hij de schuld af te wentelen op de advocaat, terwijl ik daar voor driehonderd procent achter sta!"

De medicijnen op de boeken zijn tegen opkomende suiker. ,,Ouder worden is vreselijk. Dan word ik wel eens boos op Onze Lieve Heer. Waarom moet ik kinds worden? Tussen de 70 en 75 jaar komen er gebreken. Ik zie er heel erg tegenop. Ik ben bang voor kinds worden, Alzheimer.''

- Hadden u ouders daar last van?
,,Nee, beiden niet. Mijn moeder was de parel van mijn leven. Haar zie ik het liefste terug. Ze zit in de hemel. Ik denk dat het mooiste stoeltje voor haar is. Ze was 46 jaar toen ik geboren werd. Als jongste leefde ik alleen met m'n moeder die altijd liedjes zong." ,,Ik hang aan Putten omdat ik daar na de oorlog achterop de tandem ben geweest. Vader was helemaal kapot van die kerk, waarin honderden mannen door SS-ers zijn weggevoerd. Slechts twee procent kwam terug. Vernietigd door satan! Vuile rot moffen…"
Tranen rollen uit zijn ogen.
,,Ja, dit is een teer onderwerp. Het verleden komt steeds sterker terug. Het kan me hevig emotioneren. Ik denk veel aan vroeger. Ik word er 's nachts wakker van met de schrik, waar gaan wij heen? Ik heb veel kennis verzameld, maar heeft het me ook wijzer gemaakt?''
,,De dood zal het raadsel van het leven ontsluieren. Ik ben niet bang voor de dood. Ik heb diepe momenten. Ik ben bevindelijk; iemand die bezig is te vinden. Ik ben het geworden na mijn beroerte van elf jaar geleden. Ik wist niet meer wie Willem van Oranje was of wanneer hij leefde. Ik kon niets onthouden en geen regel meer lezen na dat hersenoedeem.''
,,Ik dacht, ik ben ten dode opgeschreven. Onze Lieve Heer heeft mij gered. Ik voel mij thuis bij de christelijke kerk. Ik wil graag een nieuwe rubriek bij de EO. Dat is de enige niet-commerciële omroep in dit land.''
Bij het vertrek in de hal laat hij zich nog eens denigrerend uit over de TROS, 'de lieden die ooit op zee zijn begonnen met nietszeggende programma's. Dat wéét je toch?!'

- U heeft er wel dit zomerhuis mee verdiend
,,Ha, ha! Ja, zo kun je het ook bekijken. Ach, misschien is het wel goed dat het is afgelopen. Wat dacht je? Elke zaterdag om zes uur 's ochtends op, zeven uur vertrekken, want het is toch anderhalf tot twee uur reizen."

- Het is een opluchting dat het voorbij is?
,,Ja, dat mag je wel laten doorschemeren."

PASPOORT
MARTIN ROS
Geboren in 1937 in Hilversum. Volgde het gymnasium. Na zijn kandidaats geschiedenis gaat hij aan de slag als journalist bij Het Vrije Volk. Hoofdredacteur van uitgeverij De Arbeiderspers waar hij de serie Privé-Domein opzet, een veelgeprezen reeks autobiografische boeken. Hij krijgt hiervoor in 1993 de D.A. Thiemeprijs uitgereikt.
Auteur van diverse boeken, waaronder een aantal over zijn geliefde sport wielrennen. Hij werkt nog aan drie boeken: over de Russische burgeroorlog (1917-1920), een werk over Herman Hesse en een boek over zijn tijd als jongeman, toen de vrouwen 'geilden op mijn cabriolet'. Van 1986 tot deze week recenseert hij elke zaterdagochtend op de radio boeken in de Tros Nieuwsshow. Ros zou graag bij de EO een boekenprogramma hebben.
Mede-eigenaar van de uitgeverij Aspekt.

19 dec 2007 Monique de Knegt
‹‹ terug naar het overzicht