Boonstra in Endemol na geheim fusieberaad

Aparte Belgische rekening voor transacties

Door Allard Besse en Peter de Knegt
Amsterdam/Hilversum -


Oud-Philipstopman Cor Boonstra heeft op twee cruciale momenten in de overnamestrijd rond Endemol zijn circa 5000 aandelen in dat bedrijf gekocht. Dat blijkt uit het Boonstra-dossier bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam en een reconstructie van het Algemeen Dagblad.
Boonstra kocht zijn pakketten aandelen Endemol ter waarde van 1,1 miljoen gulden op woensdag 8 en vrijdag 10 maart 2000. Voor deze transacties opende hij een nieuwe rekening bij zijn Belgische bank, de KBC Bank in `s Gravenwezel, zijn toenmalige woonplaats. Hij verzocht de directeur om discretie. Op andere rekeningen bij zijn KBC Bank stond op dat moment voldoende saldo om de aandelendeal te financieren. Boonstra liet zijn aandelentransacties meestal lopen via het ABN Amro-filiaal in Utrecht. Ook de KBC Bank in België beheerde een aandelenportefeuille van hem. Het hoofdkantoor van de Belgische bank heeft een intern onderzoek ingesteld.
Op 6 en 7 maart 2000, de dagen voor Boonstra's eerste aankoop, voerde de Endemol-top op het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN Amro in het diepste geheim doorslaggevende overname- en fusiegesprekken. Op maandag 6 maart met de top van het Spaanse Telefónica en op dinsdag 7 maart met de top van KPN. De commissarissen van Endemol, onder wie de huidige partner van Boonstra, Sylvia Tóth, werden na de succesvolle overnamegesprekken telefonisch op de hoogte gebracht. Ook Boonstra's tweede transactie, op 10 maart, viel samen met belangrijke ontwikkelingen. Op die vrijdag kreeg de Endemoltop, die verbleef in het Portugese Faro, het `definitieve' goudomrande aanbod van Telefonica.
De overname van Endemol werd vrijdag 17 maart wereldkundig gemaakt. Boonstra verkocht zijn aandelen drie dagen later met een half miljoen gulden winst. Op de dagen van de aankoop schommelde de koers van een aandeel Endemol rond 95 euro. De dag van de verkoop schoot de waarde omhoog naar een top van 150 euro. Op 4 april van dit jaar deed de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bij het Openbaar Ministerie aangifte tegen Boonstra en zijn partner Sylvia Tóth. Op 24 april begon justitie, onder leiding van aanklager J. Tonino, een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke handel in aandelen Endemol met voorkennis door Boonstra. Vooraf was door het Openbaar Ministerie advies gevraagd aan het college van procureurs-generaal in Den Haag. Zijn partner Tóth wordt vooralsnog gezien als getuige. Justitie hoopt in september het strafrechtelijk onderzoek af te ronden. Boonstra ontkende eerder voorkennis te hebben gehad. Zijn woordvoerder heeft laten weten dat Boonstra niet op de voorkenniszaak wil ingaan. ,,We geven geen commentaar in deze fase van het justitieel onderzoek.'' De woordvoerder van Tóth zegt dat haar baas geen partij is in deze zaak en niet wil reageren.
De zaak Boonstra is in België op verzoek van de STE onderzocht door haar Belgische evenknie Marktautoriteit. Deze instantie heeft de rol van de KBC Bank en de directeur Remoortere in 's Gravenwezel onder de loep genomen.


De kennis van Boonstra

Door Allard Besse en Peter de Knegt
Den Haag/Amsterdam -


Wat wist oud-Philipstopman Cor Boonstra begin maart 2000 van een aanstaande overname van televisiegigant Endemol toen hij voor 1,1 miljoen gulden aandelen Endemol kocht? Justitie verdenkt hem van handel met voorkennis. Een reconstructie.
Als Sylvia Tóth en Cor Boonstra vrijdagavond 17 maart 2000 afscheid nemen van gastheer Joop van den Ende in Baarn, is het rond half twaalf. Het stel, dat zich volgens aanwezigen die avond `zeer close' gedraagt, heeft dan in een uitgelaten stemming urenlang gedineerd in het gemêleerde Spaans-Nederlandse gezelschap van een twintigtal Telefónica- en Endemolbazen met aanhang. Het is feest in de villa van Van den Ende. Telefónica neemt Endemol over voor het astronomische bedrag van 12 miljard gulden.
Niet alleen Endemol en Telefónica komen die dag openbaar tot elkaar. Ook Philips-topman Boonstra en Neêrlands bekendste zakenvrouw Tóth, voorheen baas van uitzendorganisatie Content, hervinden elkaar publiekelijk. De twee kregen in 1998 een relatie. Boonstra is dan nog getrouwd met Hans Raatjes en woont in het Belgische 's Gravenwezel. Boonstra en Tóth worden vaker samen gezien en Boonstra ontbreekt in juni 1998 ook niet op het afscheidsfeest van Tóth in het Circustheater van Van den Ende. De gasten ontvangen de door Polygram (Philips) special projects vervaardigde driedubbele cd Sylvia's choice.
Als Boonstra's vrouw medio november 1998 in Antwerpen wordt ontvoerd en zwaar mishandeld wordt teruggevonden in Hoek van Holland, is dat een breuk in de relatie Tóth-Boonstra. Nog dezelfde maand maken ze bekend dat ze een streep onder hun relatie hebben gezet. ,,We hebben daadwerkelijk heel lang afstand van elkaar genomen.'' zegt Tóth negen maanden later in een interview met Vrij Nederland. Tóth-Boonstra zijn dan weer bij elkaar, maar een paar maanden later zorgt de echtscheiding tussen Boonstra en echtgenote Raatjes opnieuw voor afstand.
Of Boonstra en Tóth in het vroege voorjaar van 2000 elkaar regelmatig ontmoeten en een relatie hebben is van belang in het strafrechtelijk onderzoek dat justitie doet naar Boonstra's handel in aandelen Endemol. Boonstra zou zijn kennis direct of indirect hebben kunnen krijgen van Tóth. Justitie zal moeten aantonen of aannemelijk maken dat Boonstra wist wat zich binnen de gelederen van Endemol afspeelde. De feiten die een relatie Boonstra-Tóth in die periode, eind 1999 en begin 2000 onderbouwen zijn echter schaars.
\VOLGENS BOONSTRA zag hij zijn `kennis' Tóth in de maanden december 1999 tot mei 2000 slechts een `keer of vier, vijf'. ,,In december 1999 kwam onze relatie op en laag pitje te staan en hebben we zaken wat teruggedraaid. Dat had te maken met mijn prive omstandigheden'', aldus Boonstra op 24 april in het televisieprogramma van Barend en Van Dorp. ,,Dan heb je wel wat anders aan je kop dan te praten over aandeeltjes Endemol.''Tijdens het onderzoek naar de ontvoering van Raatjes door de Rotterdamse recherche, dat loopt van eind 1998 tot midden 2000, blijkt dat het contact tussen Tóth en Boonstra wel degelijk in stand blijft. ,,We hadden de indruk dat het niet echt uit was'', zegt een direct betrokkene uit het opsporingapparaat. Ook personeel van de chique en bewaakte torenflat aan het Amsterdamse Gelderlandplein, waar Boonstra tot een half jaar terug op de bovenste verdieping een pied à terre van Philips bewoonde, herinnert zich Tóth en Boonstra in de winter van 1999/2000 diverse malen samen te hebben gezien. Bekend is ook dat Boonstra de millenniumviering heeft doorgebracht op het Haagse Lange Voorhout in het huis van Tóth. In hoeverre ook de verjaardagen (januari en februari) in 2000 gezamenlijk worden gevierd, is onduidelijk.
Of justitie meer duidelijkheid krijgt over de status van de relatie hangt af van het strafrechtelijk onderzoek waarin getuigenissen, agenda's en telefoonlijsten worden nagelopen door de Economische Controle Dienst.
In het dossier Boonstra bij justitie zitten aanknopingspunten die lijken te knellen met uitspraken van Boonstra die hij deed op televisie bij Barend en Van Dorp en in de NCRV documentaire Adieu Mister Philips adieu.
Dat Boonstra's aankoop van Endemol-aandelen op z'n minst opmerkelijk was, realiseerde hij zich ook, toe hij op 17 maart 2000 plotseling aan tafel belandde met de complete top van het bedrijf. Tijdens het feestelijke `overname' diner bij Van den Ende op 17 maart 2000 zijn uiteraard ook de Spaanse Telefónica-bazen Juan Villalonga, José Antonio Rios en Juan José Nieto aangeschoven; van Endemol zitten onder meer John de Mol, Joop van den Ende en Ruud Hendriks aan tafel. Ook de commissarissen en partners zijn van de partij. Eén iemand aan tafel krijgt het Spaans benauwd; Cor Boonstra. Hij is diezelfde dag door zijn kennis Tóth uitgenodigd mee te gaan naar Baarn om de overname te vieren. Tot zijn grote schrik herinnert Boonstra zich daar pas dat hij begin maart voor ruim een miljoen gulden aandelen Endemol heeft gekocht. ,,Toen dacht ik 's avonds: 'o mijn god, ik heb aandelen Endemol gekocht. Jezus'. Toen heb ik ze maandagochtend weer verkocht. Het was een vrij broze relatie. Ik had geen voorkennis en heb gedacht 'ik hou mijn mond stil', omdat het allemaal een beetje te dicht bijkwam. Ik vond het zeer onplezierig dat ik me plotseling realiseerde dat ik aandelen had gekocht op een marktmechanisme wat er gewoon was en dat ik toen aan tafel zat en mee at bij de spelers''(...) ,,Het eten smaakte me niet zo erg lekker en ik heb maandags dezelfde bankdirecteur gebeld en gezegd verkoop dat spul'', aldus Boonstra bij Barend en Van Dorp. Het gist en borrelt begin 2000 al enige tijd rond Endemol. Kenners voorzien dat het succesvolle televisieprogrammabedrijf in de verkoop gaat. Op de agenda van de laatste reguliere vergadering van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Endemol op 1 februari 2000 prijkt dan ook het vaste gespreksonderwerp `strategische samenwerking'. Volgens insiders is dan nog onduidelijk of, met wie en in welk tempo Endemol in zee gaat. Om te voorkomen dat de overnamestrategie uitlekt, zorgt de Endemoltop ervoor dat alle vergaderstukken op één plaats worden bewaard: bij de secretaris. Kopieën verdwijnen na afloop van vergaderingen steevast in de papierversnipperaar.
PAS IN de week na de commissarissenvergadering op 1 februari volgen de eerste serieuze contacten met het telecommunicatiebedrijf KPN. Telefónica laat aan Endemolmensen in Spanje weten meer met het Aalsmeerse bedrijf te willen; de warme belangstelling wordt onmiddellijk doorgesluisd naar de Endemol-top. Tijdens de `International TV directors meeting' in Rome op 3 en 4 maart komt er een doorbraak tussen Endemol en Telefónica. John de Mol en Ruud Hendriks spreken in de .......
lees meer ››
‹‹ terug naar het overzicht