ONKUNDE, TIJDNOOD EN GROTE GELD
NEKKEN DIRECTIE SPORTNET

SPORT7 VERKWANSELDE GLORIEUZE TOEKOMST

Peter de Knegt en Susanne van Velzen
HILVERSUM (GPD)


De nieuwe sportzender Sport7 heeft de kans op een glorieuze toekomst verspeeld door voor 25 miljoen gulden per jaar het exclusieve recht op samenvattingen van een aantal voetbalwedstrijden te verkopen aan Studio Sport. Daarmee heeft Sport7 'bestaansrecht' van een commerciële sportzender - exclusiviteit - voor een groot deel ondermijnd. De deal met Studio Sport wordt nu binnen de leiding en redactie van Sport7 betreurd. Gebrek aan kennis over commercieel voetbal op televisie, tijdnood en de verleiding van het grote geld staan aan de wieg van deze megablunder, aldus zegslieden in Hilversum. De top van Sport7 weigert elk commentaar. Studio Sport heeft naar eigen zeggen zijn toekomst gered met de 'gouden deal' rond de sublicenties.
De overeenkomst tussen Studio Sport en Sport7 houdt in dat Studio Sport wekelijks samenvattingen uit de PTT Telecompetitie mag brengen nadat deze zijn uitgezonden door Sport7. Daarnaast mag de NOS drie exclusieve samenvattingen brengen, die nog niet eerder op de commerciele zender zijn geweest. Van alle samenvattingen heeft Sport7 de eerste en tweede keus. Studio Sport mag de derde en vierde keus maken. Dat impiceert dat de NOS wekelijks een samenvatting van tenminste één (sub)topper exclusief kan uitzenden. Zo is dit weekend FC Twente-Ajax eerst te zien bij Studio Sport, omdat Sport7 heeft gekozen voor Vitesse-Feyenoord en FC Utrecht-PSV. Pas na Studio Sport mag Sport7 beelden van Twente-Ajax uitzenden. ,,Als we niet wekelijks de drie voetbalwedstrijden hadden verkocht aan de NOS, hadden we Studio Sport binnen de kortste keren weggevaagd; ook al deugt er journalistiek op dit moment heel veel niet aan Sport7'', aldus een aantal verbitterde redactieleden van de nieuwe zender die veel minder kijkers bereikt dan Studio Sport. ,,De directie trekt zich de haren uit het hoofd''.
De NOS heeft naast de exclusieve samenvattingen van de drie wedstrijden het recht om wekelijks een overzicht van de PTT Telecompetitie uit te zenden na tien uur 's avonds. Daar blijken veel voetbalkijkers op zondagavond de voorkeur aan te geven. Het competitievoetbal trekt bij Sport7 op zondagavond gemiddeld 500.000 kijkers, terwijl ruim 1,2 miljoen mensen voor Studio Sport kiezen.
De leiding van Studio Sport is zich ten volle bewust van het gouden pakket dat ze onverwacht tijdens de onderhandelingen met Sport7 in de schoot kreeg geworpen. ,,Studio Sport heeft een flinke knauw gekregen door de komst van Sport7, maar is nog steeds de bovenliggende partij. Dat zal ook zo blijven door de verkoop van de drie exclusieve wedstrijden en de overige sublicenties van het competitievoetbal aan de NOS''. Chef sport Kees Jansma voerde samen met NOS-regisseur Martijn Lindenberg de onderhandelingen met Sport7 over de uitzendrechten van een aantal voetbalwedstrijden uit de PTT Telecompetitie. De NOS wist zich gesteund door Europees commissaris Van Miert. Hij verbood een voetbalmonopolie bij Sport7, maar verbond hieraan geen verdere voorwaarden. 'Regel sublicenties', luidde slechts de boodschap uit Brusssel. Jansma: ,,Wij waren buitengewoon content over de uitkomst van de onderhandelingen met Sport7. Daardoor konden en kunnen we de komende zeven jaar een volwaardig en volwassen sportprogramma blijven maken met een vleugje exclusiviteit''.
Volgens insiders in Hilversum werd de deal die Jansma en Lindenberg met Sport7 maakten in eerste instantie op de NOS-burelen met de nodige scepsis ontvangen. Het duo zou veel te veel geld hebben betaald voor de paar wedstrijden en een kat in de zak hebben gekocht. Niet veel later bleek echter dat de twee een gouden greep had gedaan met de aankoop en werd bij de NOS alsnog de champagne ontkurkt. De halleluja-stemming bij Sport7 over de tientallen miljoenen die werden weggesleept bij de NOS, sloeg volledig om toen tot de zender doordrong dat ze met de verkoop van de wedstrijden het eigen graf aan het graven waren.


SPORT 7 WIL AF VAN NEDERLANDS ELFTAL

Peter de Knegt en Susanne van Velzen
HILVERSUM (GPD)


De sportzender Sport 7 wil van het Nederlands elftal af. Deze week heeft de directie van het sportnet Studio Sport de thuiswedstrijden van de nationale ploeg aangeboden. Daarmee hoopt Sport 7 de Haagse en Europese politiek gunstig te stemmen en te voorkomen dat het kabinet-Kok ingrijpt. Studio Sport geeft geen commentaar. De offici‰le woordvoerder van Sport 7 zegt niets te weten van deze stappen van zijn directie.
Kok heeft al verschillende keren laten weten dat het Nederlands elftal door de gehele bevolking te zien moet zijn. De sportzender, die voor betalende kijkers achter een decoder wil, heeft te kampen met een spervuur van kritiek uit politiek Den Haag, van de voetballiefhebbers en vanuit de media. De kijkcijfers zijn in de eerste zes weken van het bestaan van Sport 7 dramatisch gedaald....
lees meer ››
‹‹ terug naar het overzicht