Spionage bij loterijen

Staatsloterij liet directie van rivaal Postcodeloterij volgen en filmen

Peter de Knegt
Amsterdam


De Staatsloterij heeft rivaal Postcodeloterij in 2001 en 2002 laten bespioneren. Het bedrijf is eerst binnenstebuiten gekeerd door accountantskantoor KPMG en daarna door een particulier recherchebureau. De Staatsloterij, honderd procent overheidsbedrijf, hoopte met de uitkomsten van het onderzoek de succesvolle concurrent in diskrediet te kunnen brengen.
Kosten noch moeite werden gespaard. De resultaten van beide onderzoeken beslaan duizenden pagina's en zijn in het bezit van het AD. In het diepste geheim gingen rechercheurs de handel en wandel na van directieleden van de Postcodeloterij. De bewegingen van de directeuren Boudewijn Poelman, Simon Jelsma, Herman de Jong en Frank Leeman werden begin 2002 op videobeelden vastgelegd. Niet-openbare dossiers werden bekeken en stichtingen en bv's in kaart gebracht, evenals hun vermogen. Ook onroerend goed en auto's zijn geteld en beschreven.
De rechercheurs hadden in hun onderzoek veel interesse voor Boudewijn Poelman, mede-oprichter en boegbeeld van de Postcodeloterij. Hij wordt in het rapport getypeerd als een voormalig 'links activist'.
Voorzitter van de raad van commissarissen van de Staatsloterij Korthals Altes weet van het bestaan van de onderzoeken, maar zegt destijds niet op de hoogte te zijn geweest van opdrachten en inhoud. ,,Ik heb me ervan gedistantieerd. De raad vond het niet gepast.'' Wouter Bos (PvdA) was destijds als staatssecretaris politiek verantwoordelijk voor de loterij. Pieter Winsemius, voorzitter van de raad van commissarissen van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV: ,,Ik kan dit niet geloven. Het is zo vreemd in onze verhoudingen dat zoiets gebeurt.'' In 2002 werd het onderzoek gepresenteerd aan toenmalig Staatsloterijdirecteur Gerard van Egerschot. Commercieel directeur Pim Bomas was daarbij aanwezig. Zij zijn inmiddels met een zak geld én zwijgplicht opgestapt. Geen van beiden 'wil en mag' reageren.


Stikjaloers op succes Postcodeloterij

Directie Staatsloterij wilde koste wat kost aantonen dat concurrent niet deugde

Peter de Knegt
Den Haag/Amsterdam


Er móest en zóu iets mis zijn met de in tien jaar tijd zo succesvol geworden Postcodeloterij en hun oprichters. Directeur Boudewijn Poelman en zijn collega's moesten toch ergens in de fout zijn gegaan in het optuigen van hun 'kerstboom vol bv's en stichtingen'.
Met die gedachte gaf de directie van de Staatsloterij het accountantskantoor KPMG in 2000 de opdracht eens flink de stofkam door de heren en hun bedrijven te halen. Toen dat, ondanks duizenden pagina's, onvoldoende opleverde voor directeur Gerard van Egerschot, werd voor zo'n 100.000 euro een particulier recherchebureau ingehuurd dat minder last had van wetten en regels en ook via informele kanalen aan informatie kon komen.
Het particuliere bureau volgde maandenlang de vier directeuren Boudewijn Poelman, Simon Jelsma, Herman de Jong en Frank Leeman. Bij onder meer het Kadaster, Bureau Krediet Registraties in Tiel en Kamers van Koophand....
lees meer ››
‹‹ terug naar het overzicht